Відзначення 25-ї річниці польоту в космос першого космонавта незалежної України


#КаденюкПоліт25 #вихованняБуковини2022 #НПВБуковини

Чернівецький професійний ліцеї сфери послуг долучився до обласної кампанії щодо відзначення 25-ї річниці польоту в космос першого космонавта незалежної України, Героя України Леоніда Каденюка «Каденюк – міць української нації»

19 листопада 2022 року виповниться 25 років від дня початку польоту в космос на борту американського космічного корабля «Колумбія» першого космонавта незалежної України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Вперше про участь українського космонавта-дослідника в місіях американських шаттлів було оголошено 13 травня 1994 року в спільній заяві Президента України Л.Д.Кучми та Президента Сполучених Штатів Америки Б.Клінтона. Підготовка тривала 3 роки, протягом яких узгоджувалися конкретні завдання експерименту, удосконалювалося обладнання та пристрої, відпрацьовувалися спільні дії українських та американських вчених. Космічний політ відбувся 19 листопада – 5 грудня 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек.

У ліцеї в рамках обласної кампанії «Каденюк – міць української нації» організовано та проведено ряд заходів. Зокрема викладач фізики та астрономії Тетяна Руснак організувала зі здобувачами освіти перегляд та обговорення Єдиного уроку «Перший космонавт незалежної України», який відбувся 6 жовтня2022 року; відео-екскурсію до Музею Космонавтики м.Житомир, якому цього року виповнилося 50 років від дня заснування. Під її керівництвом члени гуртка «Фізика навколо нас» змонтували відеоролик «Україна і космос. Розвиток космонавтики в Україні». Спільно з бібліотекарем Лілією Бікбаєвою створено тематичні книжкові виставки: «Україна – космічна держава», «Перший український космонавт»

Здобувачі освіти ліцею активно брали участь у виставці малюнків та колажів на космічну тематику, а також у Веб-квесті «Він здійснив свою мрію», організованим С.Кізімою та в інших інтернет активностях присвячених дню космонавтики.