У рамках фестивалю «STEM-весна–2023»


Тиждень у ліцеї розпочався 24 квітня 2023 з відкритого STEM-уроку з технологій на тему: «Знайомство з робототехнікою. Основи Arduino». Урок провів викладач Сергій ПІНЮК, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист.

Здобувачі освіти – майбутні оператори з обробки інформації та програмного забезпечення працювали над проблемою автоматизації освітлення з використанням платформи Arduino.

На думку експертів, майбутні професії не обійдуться без навичок програмування. Такі вимоги висуває розвиток нашого сучасного суспільства, а значить, їх вже сьогодні треба враховувати під час навчання.

Arduino – це портативна платформа з відкритим вихідним кодом, на базі якої легко пристосовуються апаратні засоби і безкоштовне програмне забезпечення для побудови простих систем автоматики та робототехніки. Платформа Arduino повністю відкрита для розробників має доступні ціни на плати, модулі та датчики що зробило її найпопулярнішою платформою для радіоаматорів у цілому світі.

Arduino дозволяє навіть новачкам робити дійсно дивовижні речі, до прикладу, розробити систему керування «Розумний дім». Подібні проєкти важливі не лише з економічного погляду, а й у контексті вирішення екологічних проблем.

Для вирішення практичного завдання здобувачі освіти навчилися встановлювати програмне забезпечення для програмування скетчів Arduino, засвоїли основні команди Arduino.ide, завантажили скетч на плату. Також під час уроку здобувачі освіти розрахували номінал резистора для підключення до схеми, накреслили схему та підключили до неї освітлювальний елемент, а за допомогою мови програмування Arduino навчилися керувати світлодіодом.