У ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ЛІЦЕЇ СФЕРИ ПОСЛУГ ПРОЙШЛИ ЗАХОДИ ЩОДО ВШАНУВАННЯ ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ ТА ГЕРОЇВ КРУТ


У ЧЕРНІВЕЦЬКОМУ ПРОФЕСІЙНОМУ ЛІЦЕЇ СФЕРИ ПОСЛУГ ПРОЙШЛИ ЗАХОДИ ЩОДО ВШАНУВАННЯ ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ ТА ГЕРОЇВ КРУТ

Голокост – одна із найстрашніших та найжорстокіших сторінок історії людства ХХ сторіччя. 27 січня вся ліцейна родина о 1200 хвилиною мовчання вшанувала пам’ять жертв Голокосту.

Не менш трагічною і водночас легендарною сторінкою в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років – є Крути. Своє право бути вільною, незалежною державою українці відстоювали впродовж багатьох століть. 29 січня 1918 року, у нерівний бій з чотиритисячним підрозділом Червоної гвардії вступив нечисленний загін із юних оборонців української державності. Ці події назавжди вкарбувалися в пам’ять поколінь українців як Бій під Крутами. Тоді курсанти, студенти та гімназисти виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога, що дало змогу нашій делегації укласти Берестейський мирний договір, який пізніше врятував молоду українську державність. Утім, під час бою близько 30 хлопців потрапили в полон до більшовиків та були жорстоко і холоднокровно страчені.

На жаль, сьогодні ми знову змушені боронити свою державу від посягань того ж агресора. В пам’ять захисників Української Народної Республіки, що власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, щороку 29 січня ми вшановуємо Героїв Крут. Традиційно у ліцеї до цієї дати проведено низку виховних заходів національно-патріотичного спрямування. Щоб глибше зануритись в тематику, через століття відчути подих однієї найбільш з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань, викладачем історії Чиж С.М. спільно з членами історичного гуртка «Без минулого немає майбутнього» оформлено інформ-дайджест «День пам’яті героїв Крут: історія бою, долі учасників». Також протягом навчального тижня, на кожному уроці історії України викладач організувала інформаційно-просвітницькі п’ятихвилинки на тему «Залізнична станція Крути». Бібліотекарем ліцею Бікбаєвою Л.П. підготовлено матеріали бібліотечного уроку «Герої Крут ˗ для нащадків взірець». Керівниками груп організовано перегляд та обговорення фільму: «Крути 1918», проведено виховну справу на тему: «Тільки пам’ять не сивіє».