У Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг вшановано захисників Донецького аеропорту


«Вони вистояли! Не витримав бетон!». Оборона Донецького аеропорту стала символом незламності та мужності українських військових і тривала з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Українські військовики утримували старий та новий термінали аеропорту, опорним пунктом українських сил було селище Піски – через нього захисникам аеропорту поставляли провізію та боєприпаси, через нього здійснювалася ротація бійців. У цьому ж селищі була розгорнута артилерія вогневої підтримки.

Проросійські сили атакували аеропорт з прилеглого Київського району м.Донецьк, з території монастиря на півдні та с.Спартак на сході, здійснювали систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, втрачаючи їх та знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту – у грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал, 13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці. У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи – на фінальних етапах битви українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником.

20 січня 2015 року окупанти підірвали колони, які тримали перекриття аеропорту. Саме 20-го січня зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони ДАП – загинули 51 військовослужбовців Збройних Сил України. За стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських кіборгів став символом української мужності, оплотом українського духу. Багатьох «кіборгів» відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.

У ліцеї з метою вшанування пам’яті воїнів-«кіборгів» у всіх навчальних групах проведено виховну справу на тему: «Незламні Кіборги», а бібліотекар Л.Бікбаєва оформила інформ-дайджест «Вони вистояли! Не витримав бетон!».

Вічна пам’ять і слава захисникам України