У Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг проведено заходи з вшанування Дня партизанської слави


Для народу України війна розпочалась значно раніше, ніж Німеччина напала на СРСР. На Західній Україні ще до 1941 р. підпільно діяла Організація Українських націоналістів, а згодом активне протистояння здійснювалось Українською Повстанською Армією, які виборювали Незалежність України. Вже з 1941 року, після початку війни на всій території СРСР почали діяти організовані партизанські загони. Не оминула доля війни і нашу рідну Буковину. За свідченнями істориків, завдяки героїчним діям партизан та підпільників було знищено сотні тисяч нацистів та тисячі одиниць військової техніки.

На жаль і в ХХІ столітті на території України знов вимушені діяти партизанські рухи – анексія Криму, військове вторгнення рашистів на Україну,  змушують мирне населення брати до рук зброю та протистояти російським окупантам. Відомі випадки, коли українські партизани в тилу у ворога нищать військову техніку, здійснюють напади на ворожі блокпости, повідомляють українській армії місця дислокації військових підрозділів окупантів.

Історія вчить, що не приживеться окупаційна влада на території, де її не чекали і не підтримували, де їй здійснюють супротив. У 1944 році Україна визволилась з-під нацистської окупації, у 1991 році вирвалась з-під радянського ярма, а з 2014 року відстоює Незалежність і суверенність своєї держави від росії. І поки українська армія має підтримку цивілізованого світу, ворогу ніколи не вдасться підкорити український народ і заволодіти нашими територіями.

З метою вшанування та увічнення пам’яті учасників партизанського руху часів Другої світової, пам’яті жертв фашизму, сприяння національно-патріотичному вихованню учнівської молоді, формування у здобувачів освіти почуття поваги до учасників бойових дій, учасники освітнього процесу ліцею щороку вшановують День партизанської слави.

Цьогоріч викладачем історії Чиж С.М. спільно з членами історичного гуртка «Без минулого немає майбутнього» оформлено інформ-дайджест «Сторінками партизанської слави». Бібліотекарем ліцею Бікбаєвою Л.П. оформлено бібліотечну експозицію «Поріг пам’яті». У всіх навчальних групах проведено виховну справу на тему: «Партизани – герої!» та організовано кінолекторій «Дума про Ковпака».

Протягом тижня викладач історії Чиж С.М. традиційно організувала та провела на уроках історії інформаційні п’ятихвилинки «Мужність партизанська». Вихователь гуртожитку Артьомова А.С. провела зі здобувачами освіти вихований захід «Підпільно-партизанська боротьба в Чернівецькій області (1941-1944)».

Учнівський, педагогічний та батьківський колективи ліцею сьогодні мріють про мир на Україні, відновлення територіальної цілісності і розбудову сильної європейської держави.