Тиждень громадянського суспільства у Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг


Тиждень громадянського суспільства

у Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг

Указом Президента затверджено «Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки», де в її першому розділі зазначено: «Громадянське суспільство є виразником та захисником інтересів і прагнень різноманітних суспільних груп та громадян. Громадянське суспільство здатне зробити значний внесок у сталий розвиток держави шляхом надання соціальних послуг, забезпечення здійснення соціального підприємництва, збільшення кількості робочих місць і самозайнятих осіб, поліпшення бізнес-середовища, протидії корупції, сприяння прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування та реалізації інших суспільно корисних проектів. Інститути громадянського суспільства в Україні також відіграють активну роль у сприянні відновленню територіальної цілісності та розбудові миру».

В межах реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні вперше з 11 по 17 вересня 2023 року в ліцеї пройшов тиждень громадянського суспільства.

При обговоренні питання становлення в Україні громадянського суспільства і правової держави в аспекті забезпечення конституційних прав людини і громадянина, головним завданням держави є насамперед реалізація прав і свобод особи. В ході тижня проведені: година спілкування з циклу «Твоє право», в бібліотеці організована виставка літератури «Історичні постаті України: П.Орлик та М.Грушевський», організована відео-екскурсія до музею М.Грушевського у Львові, присвячена постаті вченого, державного і громадсько-політичного діяча.

На уроках громадянської освіти викладач Чиж С.М. провела міні-конференцію «Хто ми – українці?», де здобувачі освіти висловлювали своє бачення стосовно сучасного громадянського суспільства та шляхи його покращення. Також викладач доєдналася до заходів Міністерства культури та інформаційної політики України.

В гуртожитку ліцею вихователем Артьомовою А.С. проведений вечір роздумів «Як я бачу себе в громадянському суспільстві», де здобувачі освіти поділились своїми роздумами, планами і міркуваннями щодо розбудови нашої держави і суспільства в цілому.