Герої Крут – для нащадків взірець


Часто ми замислюємось: «Що таке рідна країна, в чому її особливість та чим вона вирізняється поміж інших країн?»

Це – славетна історія! Це – наш рідний край!

Українська земле! Скільки за тебе крові пролито?! Скільки болю, скільки сліз та голосіння бачила ти за всю свою історію?! А скільки прокльонів та молитв ти чула?!

Всього було у нашій історії – і високого, і низького, і трагічного! Всі ми знаємо, яку ціну український народ заплатив за волю і незалежність своєї країни життям власних синів та дочок.

Саме 29 січня 2018 року минає рівно 105 років з часу страшної трагедії та великого подвигу українців під Крутами. І саме в цей день Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

Крути – назва невеликої станції, що розташована на  Чернігівщині  уздовж  лінії  Бахмач-Київ,  ознаменувала  відлік  нового

духовного злету нації, який уже протягом  більше як століття є  національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність нашої держави.  Саме  там,     у  1918  році відбувся  бій українського народу за свободу і незалежність, що на довгі роки  став  прикладом для нащадків.

Кров під Крутами  не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвіли  пелюстки  Волі. В своїй промові  про  загиблих героїв  професор  Михайло  Грушевський сказав: «Стримайте ж Ваші сльози, які котяться! Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни,  і  Вітчизна  збереже  про  них  вдячну  пам’ять  на віки вічні!».

Ці студенти, курсанти, школярі  виявилися у своєму патріотизмі вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім’я волі свого народу. 

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

 В  масштабах  всесвітньої  історії  ця  битва  зовсім  невеличка.  Вона не є  зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації. І це підтверджують наші сучасники, які віддають своє життя сьогодні в боротьбі з руською навалою за свободу і незалежність рідної України.

Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

З нагоди відзначення дня битви під Крутами в бібліотеці Чернівецького професійного ліцею сфери послуг оформлена книжкова виставка і підготовлена вікторина, яка буде корисним і цікавим додатком для педагогічних працівників і здобувачів освіти.

Крути, без сумніву, були, є і будуть завдяки, героїзму молодих студентів, однією з героїчних сторінок нашої історії! Тож гордімося нашою Україною, її відважними героями.

Слава Україні!   Героям Слава!