STEM-тиждень–2023


У РАМКАХ ФЕСТИВАЛЮ «STEM-ВЕСНА–2023»

У середу 26 квітня 2023 відбулося відкрите об’єднане засідання гуртків природничо-математичного циклу де керівники: Тетяна АНДРУСЯК, викладачка хімії, біології та екології, спеціаліст вищої категорії, старший викладач, Тетяна РУСНАК, викладачка фізики і астрономії, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист, Микола ЧЕРЕПУХІН, викладач математики та інформатики, спеціаліст та історії, керівник – Сніжана ЧИЖ, викладачка історії, спеціаліст вищої категорії, старший викладач.

Здобувачі освіти – майбутні оператори з обробки інформації та програмного забезпечення працювали над проблемою «Електричний струм», яка виникла у нашій державі через війну та масові атаки по енергетичній структурі нашої держави.

Викладачка історії, Сніжана ЧИЖ розповіла про «Електрику» – як науку та видатних вчених, які зробили чималий внесок у її розвиток.

Викладачка фізики, Тетяна Руснак познайомила здобувачів освіти з природою електрики, причинами її виникнення та умовами існування. Здобувачі освіти з наданих матеріалів збирали системи за допомогою яких могли продемонструвати різну дію струму, зокрема магнітну, світлову, теплову та хімічну дії.

При демонстрації хімічної дії світла, естафету підтримала викладачка хімії та біології. Тетяна АНДРУСЯК ознайомила здобувачів освіти з різноманітністю електричних явищ у живій природі та способами використання електрики живими організмами. Пригадавши будову класичного гальванічного елемента, склали схему альтернативного хімічного джерела струму. Сконструювали гальванічні елементи на основі різних овочів і фруктів, виміряли напругу струму, які здатні генерувати ці джерела. Здобувачі освіти підрахували необхідну кількість послідовно з’єднаних овочів і фруктів, необхідних для роботи ліхтарика. Проаналізувавши отримані результати, зробили висновок про економічну діяльність застосування подібних «батарейок» на основі різних плодів в умовах екстремальних життєвих обставин.

Микола ЧЕРЕПУХІН прослідкував, щоб у здобувачів освіти не виникло проблем під час створення комп’ютерної програми на мові Паскаль, для обрахування потужності та опору кожного з плодів.