Пряма мова – від інженера з охорони праці Чернівецького професійного ліцею сфери послуг


Пряма мова – від інженера з охорони праці Чернівецького професійного ліцею сфери послуг

15 квітня 2021 року Ганна Федорак, інженер з охорони ліцею, взяла участь у роботі ІХ Провідного Всеукраїнського Форуму «Безпека праці — 2021».

Ось що вона нам розповіла про цей захід:

«День був цікавий і насичений. Робота Форуму почалась о 9.30 і завершилась о 17.10.

Організатори заходу підійшли дуже відповідально до його проведення.

Учасниками Форуму були:

  • відповідальні особи за безпеку;
  • провідні аудитори з питань безпеки;
  • керівники та топ-менеджери підприємств;
  • представники офіційних структур.

Обговорювались найважливіші питання з охорони праці та безпеки на робочих місцях.

Робота проходила на чотирьох панелях.

ПАНЕЛЬ 1. Зміни в законодавстві. Чи знайдено компроміс?

ПАНЕЛЬ 2. Досвід роботи під час Covid-19 — робота над помилками.

ПАНЕЛЬ 3. Що турбує спеціаліста з охорони праці сьогодні?

ПАНЕЛЬ 4. Нові підходи до підготовки спеціалістів з охорони праці. Нова і стара школа — ділити чи об’єднувати?

— Новий Законопроєкт — чи є узгодженість з Міжнародними та Європейськими стандартами? Повне несприйняття нового документу чи пошук спільного рішення? Від яких ключових позицій відступати не можна? Що має бути обов’язково прописано у Законі, щоб змінити ситуацію з безпекою праці в Україні на краще?

Новий законопроект «Про безпеку та здоров’я на роботі» досі на стадії активного обговорення. І чим детальніше вивчається — тим більше зауважень надходить на його адресу. Але лише критикуючи, ми  не дійдемо до спільної згоди. Такий прикінцевий висновок у своїй доповіді, зробив Антоніу Сантуш — Міжнародний експерт, менеджер проекту Європейського Союзу і Міжнародної організації праці (ЄС-МОП).

COVID-19 небезпека, що продовжує інтригувати своєю непередбачуваністю. Чи навчилися ми ефективно працювати у нових умовах? Яких помилок допускали? У цій панелі — була дана скрупульозна експертна оцінка лікаря-епідеміолога та досвід провідних світових підприємств.

— COVID-ситуація на підприємствах України. Ефективність управлінців. Чому ми навчилися? Що робили неправильно? Чого очікувати? Презентація спецвипуску «Оцінка ризику та організація інфекційної безпеки: виклики COVID-19».

— Дистанційне проведення інструктажів та навчання з охорони праці. Ця тема для мене, як і для багатьох спеціалістів з охорони праці навчальних закладів, є наразі актуальною. Адже в Законі України Про охорону праці від 04.02.2021 (Розділ III Організація охорони праці) внесені доповнення про дистанційну та надомну роботу та проведення відповідних інструктажів. Такий інструктаж (навчання) може проводитися дистанційно, з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема шляхом відеозв’язку. У такому разі підтвердженням проведення інструктажу (навчання) вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником.

Як проводити? Чи можна проводити дистанційно інструктажі із здобувачами освіти, зокрема у виробничих майстернях професійно-технічних навчальних закладів. Де реєструвати? Які матеріали використовувати? Як засвідчити, і чим підтвердити, що інструктаж проведений.  На всі ці мої запитання дав професійну обґрунтовану відповідь Дмитро Григоренко — співзасновник, генеральний директор CMIOSH — почесний член Інституту безпеки та гігієни праці (UK); тренер CIEH (UK).

Що турбує спеціаліста сьогодні:

  • Нові вимоги щодо реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.
  • Зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки.
  • Як відтепер буде проходити процедура отримання дозволів/декларацій та нові списки робіт підвищеної небезпеки.

Відтепер аудит обов’язковий!

  • Управління безпекою здоров’я працівників на робочих місцях.
  • Як зацікавити та мотивувати робітників/виконавців робіт дотримуватись вимог нормативно-правових актів з охорони праці? Яка система ефективніша: «кнута чи пряника»?
  • Навчання та інструктажі з охорони праці. Від формалізму до ефективності.
  • «Нова школа працi» як новi методи у навчаннi можуть допомогти досягти кращих показникiв з безпеки в Укрaїнi.

Кожен із спікерів – професіонал у своїй галузі. Виступали активно, професійно, натхненно, емоційно.

Щиро вірю, що кожне таке зібрання привертає увагу до безпеки працівників та дає розуміння , інструменти, знання, досвід для покращання стану охорони праці на кожному робочому місці».