Буковинське віче – урок для нащадків


3 листопада 2023 року наш край відзначає 105 річницю від дня проведення Буковинського віче. Саме 3 листопада 1918 року в Чернівцях в трьох місцях: Народному Домі, Робітничому Домі та Музичному Товаристві відбулися народні збори, які стали важливою історичною подією для майбутнього нашого краю. Метою зібрання було приєднання Буковини до Великої України. Основною вимогою було: «Віче бажає прилучення австрійської часті української землі до України» (із газети «Буковина» від 18.10.1918).

Створений комітет  із представників усієї Буковини звернувся до населення краю із закликом:

“До українського народу Буковини!

…Буковинський український народе, вставай і Ти до праці над своєю будуччиною!

…Мужчини і жінки, хлопці і дівчата! Інтелігенція, духовенство, шляхта, селянство, робітництво! Уряди громадські із своїми начальниками!

Всі ви діти нашої землі, станьте своїми грудьми за собою, купіться до самооборони!

Докажіть свою готовність все служити тепер, собі і зійдіться всі з цілого краю, з каждого села в неділю 3 листопада до Чернівців, щоби там вовселюдно об’явити свою волю цілому світові. Там зійдемося на всенародне віче в “Народний дім ” о 10 годині рано ”.

На збори  прибуло понад 10 000  людей, що означає про усвідомленість буковинців своєї приналежності до українського народу. Велика кількість людей, які зібралися 3 листопада 1918 року, є проявом розуміння  буковинця у своїй національній приналежності до українського народу.

Буковинське віче пов’язане з іменами таких людей, як: Омеляна Поповича, Аурела Ончула, Степана Смаль-Стоцького та інших. Кожен із них сприяв події, яка увійде в історію, як перший крок буковинського краю до Незалежності у складі України.

В результаті віче було ухвалено шість пунктів: Буковина входить до Західноукраїнської держави; євреїв визнають окремою нацією; а також буковинці проти, щоб їхню територію вважали «румунськими землями».

Буковинське віче – це важлива подія, яка визначила історичну долю  буковинського краю.  Національна самоідентифікація буковинців відіграла важливе значення в приєднанні Буковини до України та перших кроках до Незалежності нашої країни.

Буковинське віче – це урок єдності нашого народу,  особливо під час війни з російськими окупантами, і є прикладом боротьби за свободу, незалежність свого краю. 

З нагоди річниці від дня проведення Буковинського віче в Чернівецькому професійному ліцеї сфери послух оформлена виставка літератури «Буковинське віче – урок для нащадків» та представлені інформаційні фото-матеріали, які будуть корисними як для педагогічних працівників,  так і для здобувачів освіти.