Безпека праці – 2023. Взаємодія: долаємо виклики війни разом


До Дня охорони праці Ганна Федорак, інженер з охорони праці Чернівецького професійного ліцею сфери послуг, долучилась до Всеукраїнського форуму

«Безпека праці – 2023. Взаємодія: долаємо виклики війни разом»

До заходу були залучені представники Держпраці, Пенсійного фонду, досвідчені фахівці в галузі цивільної, пожежної та техногенної безпеки, тактичної медицини та суб’єкти господарювання.

Цього року форум до дня безпеки праці максимально адаптованим до реалій.

На форумі говорилось про:

  • протиуламковий захист, ризики від вибухонебезпечних предметів;
  • нещасні випадки внаслідок воєнних дій;
  • трудове законодавство в умовах воєнного стану;
  • домедичну допомогу під час воєнних загроз та медогляди;
  • безпеку дорожнього руху в умовах воєнного стану;
  • страхові виплати постраждалим;
  • забезпечення працівників ЗІЗ у часи нестабільності;
  • захисні споруди цивільного захисту;
  • експертну оцінку протипожежного стану, подання декларації та найчастіші порушення.

ВІРИМО, що наступний наш форум буде про перемогу і безпеку праці у вільній Україні 💙💛

Ще один крок на шляху до зближення законодавства України та ЄС 

Міністерством економіки України затверджено, розроблені Державною службою України з питань праці, вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі.

Встановлення єдиних правил застосування знаків безпеки та здоров’я передбачено Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та спрямовано на створення для працівників безпечних та здорових умов праці.

Знаками безпеки та здоров’я на роботі встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку, дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки та попередження про наявність ризику для забезпечення безпеки працівників.

Реалізація акта сприятиме підвищенню рівня безпеки технологічних процесів, поліпшенню умов праці та зменшенню кількості аварій та нещасних випадків на виробництві, а також посилить вимоги до регламентації безпечних методів роботи.

Згідно з дослідженнями Інституту безпеки та здоров’я на роботі Великої Британії (IOSH), на підприємствах, де правильно використовуються знаки безпеки, кількість порушень правил безпеки знижується на 10-15%. А за інформацією Міжнародного інституту забезпечення безпеки та здоров’я на роботі (ILOSH), ефективне використання знаків безпеки сприяє працівникам на 30% швидше реагувати на потенційні небезпеки.

Довідково. Наказ Міністерства економіки України від 09.03.2023 № 1268 “Про затвердження Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 25.04.2023 за № 672/39728.