Мова – важливий фронт перемоги!


Уже традиційно на початку листопада в ліцеї пройшов предметно-методичний тиждень української мови та літератури, приурочений до Дня української писемності та мови, який усі українці світу відзначають 9 листопада.

У понеділок, 07 листопада, здобувачі освіти за допомогою викладачки української мови та літератури Катерини Лупул зареєструвалися на платформі HUMAN для участі у ІІІ Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови. І вже 9 листопада учасники долучилися до пробного тестування задля ознайомлення з форматом Марафону. III Всеукраїнський Марафон з української мови – це наймасштабніший в Україні конкурс з української мови, метою якого є розвиток в учнівської та студентської молоді стійкої мотивації й свідомого прагнення до вивчення рідної мови.

08 листопада здобувачі освіти всіх навчальних груп на виховній справі переглянули інформаційний дайджест «Цікаві факти про українську мову», дізналися про витоки нашої мови, її місце серед слов’янських мов, про Нестора-Літописця, його значення в українській писемності; почули щирі слова любові й вдячності до української мови. У вівторок справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова взяли участь у змаганні-декодуванні «Приказки й прислів’я про козаків».

У середу, 09.11.2022, ліцейна родина долучилася до написання Радіодиктанту національної єдності. 

День української писемності та мови відбувся молодіжний форум «Мова – засіб перемоги», до якого долучилися лідери учнівського самоврядування ліцею. Форум акумулював творчу та наукову інтелігенцію, для якої мова – це духовний скарб та багатство нації. Креативні, популярні спікери, досвідчені фахівці представили цікаві та неочікувані аспекти функціонування української мови через призму історії, етнокультури, розвінчування міфів та викликів сьогодення.

У четвер, 10 листопада, здобувачі освіти 9 групи долучилися до відкритого мікрофона «Поезія про мову». Читці виразно декламували вірші, пробуджуючи в слухачів патріотичні мотиви: любов до рідної мови, землі, України, возвеличення української нації, державності… Під час прослуховування віршів також переглянули мультимедійні презентації та відеоролики, які ознайомили з тернистим шляхом української мови, з історією життя Нестора Літописця.

Останній день тижня запам’ятався здобувачам освіти подорожжю «Від папірусу до сучасного книгодрукування», яку вони здійснили, не виходячи з дому!!! Учням було цікаво дізнатися про історію виникнення паперу й розвитку книг від написів первісних людей на стінах печер до сучасних електронних примірників. Справили враження історія рукописних видань і книгодрукування, книги-сувеніри й книги-рекордсмени.

Завершився предметно-методичний тиждень, а любов до рідної мови залишається на все життя. Уся ліцейна родина переконана, що відзначення Дня української писемності та мови гуртує всіх українців на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду, адже кожен народ відбудеться лише тоді, коли усвідомить себе у рідному слові. Говори українською, думай українською, живи українською! Мова – важливий фронт перемоги!