День знань у Чернівецькому професійному ліцеї сфери послуг


Перший урок у навчальному році – запам’ятовуюча подія для всіх учасників освітнього процесу. Важливо, щоб початок навчального року налаштував здобувачів освіти на навчання, дав їм достатню мотивацію та корисні роздуми.

І хоча у будь-якого свята під час війни гіркий присмак, проте здобувачі освіти мають повертатися до навчання з вірою у майбутнє.

У групах І курсу Перший урок присвятили темі: «Ми українці: честь і слава незламним». Класні керівники та майстри виробничого навчання обрали різноманітні форми і методи проведення Першого уроку. Так, організована акція «замість квітів ˗ допомога українським військовослужбовцям»; вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Героїв, що на Центральній площі Чернівців.

Особливо хвилюючим цей день був для здобувачів освіти І курсу, адже вони ще й познайомилися зі своїми наставниками, а перший урок допоміг краще пізнати один одного.

З початком нового навчального року збільшиться кількість навантаження на здобувачів освіти. До стресу, викликаного війною, додасться необхідність взаємодіяти з однолітками та педагогами, адаптуватися до навчання у нових форматах та умовах, знаходити спільну мову з батьками та опікунами. Усе це потребуватиме від здобувачів освіти додаткових зусиль і може стати ще одним джерелом страхів, невпевненості у собі та переживань. Турбота про ментальне здоров’я в умовах війни є необхідною. Тому у групах ІІ та ІІІ курсу Перший урок присвятили ментальному здоров’ю – у межах нової хвилі комунікаційної кампанії Всеукраїнської програми «Ти як?».

Після проведення першого уроку здобувачі освіти 1 курсу провели тренувальні навчання до  укриттів для безпечного розміщення учасників освітнього процесу під час повітряної тривоги. Крім цього педагоги провели вступний та цільовий інструктажі з ОП та БЖД.

Але всі уроки об’єднувало єдине – усвідомлення здобувачами освіти, що ж таке Батьківщина, держава, патріотизм, якими були, є і мають стати українці, щоб ні у кого ніколи не виникало бажання нав’язувати українцям, як їм жити, з ким дружити, якою мовою говорити і куди рухатися у розвитку своєї суверенної незалежної держави.

Попереду Перемога та світле майбутнє!