День захисника і захисниць України


14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника і захисниць України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані  і виникали послідовно.

Радянська традиція святкування 23 лютого зберігалася  в Україні довгий час після проголошення незалежності. Україні був потрібен свій день Збройних Сил, який би базувався на вітчизняній історії та традиціях. Проте реалізували задум аж 14 жовтня 2014 року. Указ підписав 5-ий президент України Петро Порошенко. І не дивно, чому саме тоді, коли у 2014 році  розпочалась збройна агресія Росії.

Це став день суто української армії.  Чому для святкування обрали 14 жовтня? Бо саме у цей день, у 1942 році була заснована Українська повстанська армія.

Але до чого тут козаки? 14 жовтня православні та грекокатолики відзначають ще й Покрову Пресвятої Богородиці. Це релігійне свято було одним із найголовніших у запорізьких козаків. Вони уповали на захист Покрови Божої Матері, тому будували багато однойменних храмів та особливо шанували тематичні ікони. Таким чином з 1999 року в Україні відзначають ще й День українського козацтва.

Це свято стало не тільки для військових. Не лише бійці Збройних Сил України захищають територіальну цілісність нашої держави. Мирний сон її громадян оберігають також і люди різних професій, які пішли добровольцями на фронт, а також варто привітати зі святом і тих, хто  щодня знаходяться поруч. Це поліцейські, прикордонники, рятувальники ДСНС, співробітники СБУ.

Ствято носить гендерно толерантну назву. Наразі у Збройних Силах України проходить службу понад 31 тисяча жінок. Це удвічі більше, порівняно з буремним 2014 роком, який відзначений початком російської агресії.

Серед захисників нашої суверенної держави, її мирного неба є багато захисниць. Тому 3 серпня 2021 Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України”, згідно з яким назва свята “День захисника України” змінюється на “День захисників і захисниць України”.

Таким чином ми зробили ще один крок до прогресивного та гендерно толерантного суспільства.

В бібліотеці Чернівецького професійного ліцею сфери послуг організована виставка цікавих довідкових матеріалів, які будуть корисними як для педагогічних працівників, так і для здобувачів освіти.