16 днів проти насильства


25 листопада 2023 року в ДПТНЗ «Чернівецький професійний ліцей сфери послуг» стартувала щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», метою якої є привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, але відзначатися він почав ще з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо у 1960 році.

З метою підвищення обізнаності учасників освітнього процесу щодо запобігання насильства 27 листопада Світланою Харівською, практичним психологом ліцею, оформлено інформаційний стенд.

28 листопада зі здобувачами освіти групи №14 Світланою Харівською, практичним психологом, проведено інтерактивну онлайн-бесіду «Ми проти насильства», в рамках якої було роз’яснено основні поняття щодо дискримінації, насильства, жорстокого поводження, гендерної рівності та домашнього насильства на конкретних прикладах звернень дітей на Гарячу лінію. А також наголошено, що у випадку зіткнення з домашнім насильством здобувача освіти або якщо він став свідком цього явища, необхідно зателефонувати за наступними номерами телефонів:

15-47 – Урядова «гаряча лінія» для осіб, які страждають від домашнього насильства;

0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного) – Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних і мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України.